Naar inhoud
Vidar aan de slag

‘Vidar aan de slag’ biedt werknemers een goede CAO

21 december 2021

Met Vidar aan de slag BV is een goed vangnet gemaakt voor mensen die het niet zonder ondersteuning redden in een reguliere baan. De gemeenteraad van Sittard-Geleen is onlangs akkoord gegaan met het oprichten van een BV die de CAO ‘Aan de slag’ uit gaat voeren.

De CAO Aan de slag geldt voor mensen met een arbeidsbeperking die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen. Het betreft mensen die werken in een veilige, aangepaste werkomgeving (beschut werk). Maar ook mensen die via een gemeente gedetacheerd zijn in een garantiebaan bij een gewone werkgever. Met de komst van deze CAO komen er fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en een passend vangnet mocht er geen passend werk zijn bij een reguliere werkgever.

Feestelijk moment
Wethouder Judith Bühler: “Dit is een feestelijk moment. Want de mensen voor wie we dit doen, mensen in een kwetsbare positie, verdienen het dat wij ons als overheid maximaal voor ze inzetten. We willen dat iedereen in Sittard-Geleen de kans heeft om het maximale te bereiken met de vermogens die hij of zij heeft. Niet voor niets is het motto: ‘Werk voorop, kansen voor iedereen’. Met dit voorstel worden ook hun arbeidsomstandigheden beter en kunnen we ze veel beter begeleiden in alle fasen van het traject dat ze doorlopen. En dat is heel goed nieuws.”

In de nieuwe CAO, die zo snel mogelijk ingaat, zijn zaken geregeld als pensioenopbouw, één goed loongebouw dat begint bij het minimumloon en eindigt in de hoogste schaal op 118% van het minimum. Ook verlofuren, scholing en ontwikkeling, reiskosten en andere secundaire arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd in de CAO.

Vangnet
Bovendien is er een goed vangnet afgesproken voor mensen die het niet redden in een reguliere baan. Wethouder Bühler: “Als zij doorstromen vanuit een sociaal werkbedrijf naar regulier werk hebben zij een terugkeergarantie van twee jaar. Lukt het even niet in de baan, dan hoeven zij geen uitkering aan te vragen en kunnen ze terugvallen op een werkplek bij Vidar om van daaruit weer op zoek te gaan naar een andere werkplek. Dat geeft heel veel mensen wat zekerheid en rust.”

Vidar verwacht dat in het eerste jaar gemiddeld 70 personen onder de CAO vallen, en dat dat gestaag oploopt naar 185 in 2025.