Naar inhoud
Inspiratieverhaal Training GIMD Social Return Foto 1 Webversie

Training Sociale Veiligheid op de werkvloer: een mooie invulling van Social return

31 januari 2024

Sociale veiligheid is een belangrijk thema. Een goede sfeer en veilige cultuur op de werkvloer draagt bij aan blije medewerkers. Medewerkers die met plezier naar het werk komen en goed in hun vel zitten. Minder ziekte en een stabiele productie zijn dan het resultaat. Vanuit dit uitgangspunt hebben Lars Offermans (Social return functionaris Westelijke Mijnstreek bij Vidar) en Mary Vos (Accountmanager bij Gimd) de handen ineengeslagen en hebben ze op een bijzondere manier invulling gegeven aan de Social return verplichting van Gimd: een Training Sociale Veiligheid geven aan medewerkers van Vidar.

Bij grotere aanbestedingen door de gemeenten in Zuid-Limburg wordt een Social return verplichting opgenomen. Er wordt dan van de leverancier gevraagd om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij de uitvoering van de aanbesteding een kans te geven. Vaak is dat in de vorm van een arbeidsplaats, leerbaan of een stageplaats. Maar er bestaan ook alternatieve invullingen. Zo ook bij de aanbesteding van bedrijfsmaatschappelijk werk voor Vidar: een opdracht die Gimd mocht gaan verzorgen.

Mary Vos legt uit: “Om aan onze Social return verplichting te voldoen is Gimd in contact gekomen met Lars Offermans bij Vidar. Samen zijn we gaan onderzoeken wat we voor elkaar konden betekenen. Het uitgangspunt was helder: we zochten naar een waardevolle toevoeging voor de Vidar-medewerkers. We kwamen uit op onze training Sociale Veiligheid. Met deze training helpen we Vidar de Sociale Veiligheid binnen de vakafdelingen verder te versterken, en daar hebben alle medewerkers profijt van!”

Inspiratieverhaal Training GIMD Social Return Foto 2 Webversie
Mary Vos (Gimd) aan het werk tijdens de training

Na de eerste kennismaking werd samen met Jo Koster (Opleidingsadviseur bij Vidar) de invulling van de training afgestemd: “In de ochtend begonnen we met een theoretisch fundament. De volgende onderwerpen kwamen aan bod: Wat is sociale veiligheid, hoe is dit geregeld qua wet- en regelgeving, welke rol heeft HRM daarbij en welke acties kun je inzetten om beleid om te zetten naar de praktijk? Na de lunch werd heel concreet de koppeling gemaakt met de praktijk binnen Vidar: in een plan van aanpak brachten we de theorie in de praktijk.”

Interactieve trainingssessie
Op 3 oktober was het zo ver: de interactieve training voor werkbegeleiders, HR- en Beleidsmakers van Vidar genaamd “Sociale Veiligheid op de werkvloer”. Samen trokken de 10 deelnemers op om theoriekennis en vaardigheden te combineren in een daadkrachtig plan van aanpak. Mary Vos blikt trots terug: “Naar mijn mening is dit een geslaagde dag geweest waarin er veel kennis gedeeld is en hard gewerkt is aan een plan van aanpak voor een sociaal veilige werkomgeving binnen Vidar.”

Inspiratieverhaal Training GIMD Social Return Foto 1 Webversie
Lars Offermans (Social return functionaris Westelijke Mijnstreek bij Vidar) en Mary Vos (Accountmanager bij Gimd)

Social return
Ook Lars Offermans is blij met de invulling die bij deze Social return-verplichting gerealiseerd is: “Het is belangrijk dat niemand aan de zijlijn staat en iedereen een passende, fijne werkplek heeft.” Jo Koster voegt nog toe: “We wilden vooral niet blijven hangen in enkel een theoretisch verhaal. Belangrijk is het dat we ons bewust zijn van dit thema en dat we ons ook durven uit te spreken over een sociaal veilige werkomgeving, basiswaarden en gedragsregels. Zo heeft de training helemaal aan onze verwachtingen voldaan en hebben we een aantal concrete handvatten gekregen die we bij de verdere implementatie goed kunnen gebruiken.”

Heeft u een vraag over Social return? Neem gerust contact op met Lars Offermans via lars.offermans@sittard-geleen.nl . Hij kan u adviseren, ondersteunen en begeleiden bij de invulling van Social return in de Westelijke Mijnstreek.