Naar inhoud

Robert proost op zijn werkgeluk bij Meens Dranken

23 november 2022

Tussen de kratten vol frisdrank en alcoholische dranken ontmoeten we Robert Sijstermans. Hij is via Vidar bij Meens Dranken in Puth werkzaam als logistiek medewerker. Hier brengt hij structuur in het magazijn en in zijn eigen leven.

Bij Vidar interesses en talenten ontdekken

Robert kwam in een diep dal terecht door privéproblemen. Hij werd werkeloos en kwam in de bijstand terecht. Zo kwam hij ook voor het eerst in contact met Vidar en ging hij op de werkplaats van Vidar aan de slag. “Hier kon Robert weer rustig wennen aan het werken en ontdekken welk werk hij leuk vindt”, legt Nadja Geijselaers (medewerker praktijkdiagnose en praktijkbegeleider bij Vidar) uit.

Er werd een talentscan gemaakt, waarbij gekeken wordt naar de capaciteiten en de persoonlijkheid van een kandidaat. ”Zo wordt er gekeken naar hoe iemand in zijn vel zit, hoe stabiel iemand in het leven staat en welke eigenschappen bij iemand horen. Daarnaast worden de leerbaarheid, interesses en begeleidingsbehoefte in kaart gebracht. Daar komt een uitgebreide rapportage uit”, vertelt Nadja. “Ik ben de diagnosetests blanco ingegaan, maar er kwam steeds meer naar voren dat werken in de logistiek bij me past en ik werd steeds enthousiaster om die richting op te gaan. Ik heb vroeger in de logistiek gewerkt en het was fijn om weer met logistieke werkzaamheden in aanraking te komen. Ik herkende veel dingen en merkte dat ik werk nodig heb waarbij ik niet lang hoef stil te zitten en actief bezig kan zijn. Ik heb alleen nooit de kans gehad om een relevant diploma te halen”, legt Robert uit.

MCM 22031501014
Robert Sijstermans (Fotografie MCM productions)
De schoolbanken in

Nadja zag in Robert echter een geschikte kandidaat voor het praktijkleren: “Hij had voldoende leercapaciteit en was erg gemotiveerd.” Ze besprak de rapportage met Robert en een docent van het VISTA College. “Ik had eerst een proefperiode van een aantal weken om te kijken of het echt wat voor mij was. Ik bleek het niveau goed aan te kunnen en vond het leuk om meer over logistiek te leren”, legt Robert uit. Uiteindelijk kon hij officieel starten met de MBO niveau 1 opleiding Logistiek. Het was de allereerste keer dat deze opleiding via Vidar werd aangeboden. “Het fijne aan deze opleiding is dat ik één dag in de week les heb bij Vidar via het VISTA College en de rest van de week betaald kan werken en zo ook meteen het geleerde in de praktijk kan toepassen. Zo kan ik leren en werken goed combineren”, legt Robert uit. Hanan Chihi (werkgeversadviseur bij Vidar) werd ingeschakeld om een geschikte werkplek voor Robert te zoeken bij een erkend leerbedrijf: “Op basis van de diagnose en de persoonlijke gesprekken die ik met Robert heb mogen voeren, besloot ik op zoek te gaan naar een warm familiebedrijf, waar Robert de ruimte zou krijgen om verder te groeien.”

Meer diversiteit in het team van Meens Dranken

Ondertussen benutte Jeroen Meens de coronaperiode goed om eens kritisch te kijken naar de samenstelling van zijn team: “We wilden graag een betere mix en meer diversiteit in het team qua leeftijden en ervaring. We hebben altijd een heel jong team gehad. Dat voelde als een vriendenclub, maar werd soms net iets te gezellig. De wens bestond dan ook om verder te professionaliseren. We wilden graag iemand met een andere blik en meer levenservaring werven. Dat zorgt voor een andere dynamiek en heeft een positieve impact op het bedrijf. Daarbij hoeft enthousiasme niet alleen van iemand van twintig te komen. Iedere persoon in een team, heeft een unieke inbreng en daar moet je als ondernemer op een positieve manier op inzetten. Bovendien kun je een medewerker met visie, kennis en rust niet alleen via een uitzendbureau vinden, maar ook via Vidar.”  

MCM 22031501017
Robert en Jeroen samen aan de slag in het magazijn (Fotografie: MCM productions)
Vidar aan de lijn

Toch kwam Jeroen er nog niet direct aan toe om hier verder werk van te maken. “We waren dringend op zoek naar personeel en hadden daardoor niet zoveel tijd om uit te vogelen waar we precies konden aankloppen om iemand in ontwikkeling naar de arbeidsmarkt een kans te bieden en informatie te vergaren over wat daarbij komt kijken.” Er werd dan ook besloten om een reguliere vacature voor een logistieke medewerker te publiceren via Facebook en Instagram. Hanan zag de vacature en dacht dat dit een mooie werkplek voor Robert zou zijn. “Dat was echt zo toevallig. We waren er al een tijd over aan het nadenken en toen belde Hanan ons op om een open gesprek te plannen om onze behoeftes te inventariseren.” Een week later zat Robert bij Meens Dranken aan tafel. “Het bleek dat we heel veel raakvlakken hebben in de manier waarop we naar dingen kijken en ik begrijp ook goed waar Robert vandaan komt en dat we elkaar verder kunnen helpen om een stap vooruit te komen”, legt Jeroen uit.

Detachering via Vidar Loont

Er werd met veel enthousiasme gestart met een proefperiode om te bekijken of de samenwerking zowel Jeroen als Robert goed zou bevallen. Dat bleek het geval en Robert werd daardoor de allereerste medewerker die via Vidar Loont werd gedetacheerd. “Vidar Loont stond destijds nog in de kinderschoenen, maar is nu al een tijdje volledig operationeel. De wereld hangt momenteel vol vraagtekens aan elkaar en detachering via Vidar Loont nam dan ook een hele hoop zorgen weg met betrekking tot de werkgeversrisico’s en administratie etc. Daarnaast gaf het ook Robert wat extra zekerheid. We zagen Vidar Loont dan ook als een mooi opstapje naar een contract vanuit Meens Dranken”, legt Jeroen uit. Daarbij bleek het contact met Vidar erg goed te zijn. “Als er iets is, kan ik zeker bij Vidar, mijn jobcoach of docent terecht. Maar het is ook fijn dat als het goed gaat je steeds meer wordt losgelaten”, legt Robert uit. Jeroen voegt hieraan toe: “In het begin heb ik veel contact gehad met de werkgeversadviseur, maar als het goed loopt, dan hoef je natuurlijk niet veel contact te hebben.” En omdat het zo goed loopt ging Robert op 22 november 2022 officieel in dienst bij Meens Dranken en kreeg hij een contract.

MCM 22031501007
Robert werkt met veel plezier bij Meens Dranken in Puth (Fotografie MCM productions)
De werkvloer op

Laden, lossen, orderpicken of emballage opruimen: Robert doet het allemaal met plezier. “Er zit veel afwisseling in en ik hoef gelukkig niet stil te zitten. Als het aan mij ligt blijk ik hier werken tot mijn pensioen, want ik heb nog nooit zo een fijne werkplek gehad. Zo krijg ik veel handige tips van Jeroen waardoor sommige taken opeens een stuk makkelijker gaan. Ik ben graag bezig om een systeem in het magazijn aan te brengen, zodat alles mooi geordend is en goed wordt bijgehouden”, vertelt Robert. Daarnaast is Robert mee op pad geweest naar vrijwel alle klanten. “Ik vind het belangrijk dat de medewerkers weten wie hun klant is en zich zo kunnen inleven in die klant. Dat vergroot ook de betrokkenheid”, legt Jeroen uit.

Trots om Robert in het team te hebben

Robert voelde zich al snel onderdeel van het hechte team. “Het klikte meteen goed. Ook met de jongere collega’s. Ik weet goed hoe ik daarmee moet omgaan. In hun enthousiasme zijn ze bijvoorbeeld wat minder met de veiligheid bezig. Daar let ik dan weer extra op”, legt Robert uit. Jeroen is dan ook blij met Robert en hoe zijn levenservaring een belangrijke bijdrage levert aan het team. “Hij vindt niet alles vanzelfsprekend en ziet in dat werken meer is dan alleen salaris verdienen. Natuurlijk moet je kunnen rondkomen, maar het verdere geluk moet je ook uit andere dingen kunnen halen. Ik ben blij dat we Robert een werkplek hebben kunnen bieden waar hij zijn verhaal kwijt kan als dat nodig is en plezier en voldoening uit zijn werk haalt. Ik hoop dat Robert zich blijft ontwikkelen en de lat voor zichzelf steeds wat hoger legt. Ik denk dat hij namelijk zelfs nog meer in zijn mars heeft”, zegt Jeroen vol overtuiging. “Daar proost ik op”, besluit Robert lachend.  

Wilt u weten welke kansen Vidar u of uw onderneming kan bieden? Neem dan contact op via +31 (0) 46 477 71 30 of vul het contactformulier in.