Naar inhoud

Neem een uniek kijkje in de mondkapjesfabriek van BAB-Medical

29 juli 2021

Vandaag nemen we geen blad voor de mond, maar wel een gecertificeerd mondneusmasker van het type FFP2. En dit is niet zomaar een mondneusmasker, maar een dat lokaal en sociaal in Sittard-Geleen wordt geproduceerd door BAB-Medical, in samenwerking met Vidar. Want waarom moeilijk doen als het samen kan?

Bab Medical2

Het is een proces van vallen en opstaan, de uitdaging met elkaar durven aangaan en doorzetten. Dit alles met een duidelijk doel in het achterhoofd: een kwalitatief, eerlijk en lokaal product op de markt brengen. Het personeel bestaat uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij krijgen de kans om onder begeleiding werkervaring op te doen en zo te groeien. Iedereen wordt gestimuleerd om zijn of haar talent te ontwikkelen en indien mogelijk door te stromen naar regulier werk.

Klantverhaal video BAB-Medical biedt uniek kijkje in de mondkapjesfabriek

Onderstaande video geeft een uniek kijkje in de mondkapjesfabriek en een goed beeld van de bijzondere samenwerking tussen BAB-Medical en Vidar, met in de hoofdrollen natuurlijk de medewerkers. Beelden zeggen al meer dan woorden, maar wie ooit de mondkapjesfabriek bezocht heeft, weet pas echt met hoeveel passie, enthousiasme en trots hier gewerkt wordt!

Hoe het avontuur begon

Mondkapjes waren de afgelopen maanden mede door de coronacrisis een gewild product, zeker voor de zorgsector. Maar met name aan het begin van de coronacrisis waren er te weinig mondkapjes beschikbaar. Bovendien waren afnemers afhankelijk van overwegend buitenlandse partijen, waar de productie- en arbeidsomstandigheden vaak niet goed waren. BAB-Medical besloot om dichterbij huis te gaan produceren en kon met steun vanuit het Kickstartfonds aan de slag gaan. Het idee was om het productieproces zoveel mogelijk in eigen hand te hebben. Er werd dan ook een ‘mondkapjesmachine’ uit China gehaald. “De machine moest zonder handleiding door ons in elkaar worden gezet. Er stond alleen ‘from China with love’ op de doos”, zegt Bram van Cleef (mede-eigenaar van BAB-Medical) lachend. Vervolgens was het een proces van trial and error om tot volwaardige productie en de gewenste kwaliteit mondkapjes te komen.

“Vanaf het prille begin zei ik ‘als we dit gaan doen, dan in samenwerking met Vidar’. Ik had hier al goede ervaringen mee vanuit mijn andere bedrijf, Schoonmaakbedrijf Janssen. Bovendien heeft dit bedrijfseconomische voordelen (lage overhead-, productie- en arbeidskosten) en wordt inclusief ondernemen steeds belangrijker. Daarom bestaat het merendeel van onze medewerkers uit mensen in ontwikkeling richting de arbeidsmarkt”, aldus Bas Janssen (mede-eigenaar van BAB-Medical).

“We werden bij Vidar heel enthousiast ontvangen door de accountmanager. We zijn gaan samenzitten en hebben alles tot in de puntjes doorgesproken per stap van het productieproces en ingeschat welke competenties en mensen nodig waren”, licht Bas Janssen toe.

Wat betreft de medewerkers vanuit Vidar werkt in de mondkapjesfabriek van BAB-Medical een hele mix aan verschillende mensen met verschillende achtergronden, die allemaal op hun eigen manier bij Vidar terecht zijn gekomen. Sommige zitten hier gedetacheerd, anderen beschut en voor anderen is dit een leerwerkplek. “Wij hebben gezegd dat iedereen welkom is, iedereen een kans moet krijgen en moet kunnen beginnen. Je moet wel ook in die mensen investeren. Er wordt veel tijd en energie in gestoken om de medewerkers te begeleiden in hun ontwikkeling. Samen vormen we een geoliede machine, die voor iedereen wat oplevert”, vervolgt Bas Janssen.

Het complete productieproces, van procesoperator, tot inpakker en logistiek medewerker is ingevuld met mensen van Vidar. De productie vindt plaats in één van de hallen van Vidar aan de Millenerweg 2A in Sittard. Bas Janssen voegt hieraan toe: “We kunnen snel schakelen met de productieleiders, jobcoach en accountmanager van Vidar en dat werkt top! BAB-Medical faciliteert, heeft de machine neergezet, zorgt dat de materialen en spullen beschikbaar zijn, dat de facturen betaald worden en regelt de verkoop. Vidar regelt de rest van het productieproces en de werving, selectie en begeleiding van het personeel en ontzorgt op die vlakken ons volledig. Wij zijn in de regio vrij uniek in deze totaalaanpak.”

Voor mede-eigenaar Bram van Cleef was dit de eerste keer dat hij samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag ging. “Ik moet eerlijk toegeven dat ik erg benieuwd was naar hoe dit in de praktijk zou uitpakken. In het begin dacht ik ‘oh jee als dit maar goed gaat’, maar als je dan kijkt wat voor een ontwikkelingsproces ze doormaken in zo een korte tijd dan is dat echt ongelooflijk. We verwachten veel van ze en er moet hard gewerkt worden, maar er wordt ook gekeken naar waar het plafond zit. We vinden het creëren van betrokkenheid ook heel belangrijk, dus soms wordt er als er hard gewerkt is vlaai of ijs gehaald en we maken ook vaak gezellig even een praatje met elkaar. We vinden het belangrijk dat de mensen zich verbonden voelen met BAB-Medical en ook plezier en voldoening uit hun werk kunnen halen. Het is een fantastisch en hecht team!”

MCM 21040801045
Dringende oproep tot inkoop lokale mondkapjes

Een ander leerproces is het verkopen van de mondkapjes. “De productie hebben we onder de knie en er was aanvankelijk veel belangstelling voor het product”, licht Bram van Cleef toe. Zo bezocht ook prinses Margriet dit jaar de mondkapjesfabriek bij Vidar. Het Rode Kruis en GGD Zuid Limburg behoren al tot afnemers van BAB-Medical. “Desondanks kiezen andere potentiële klanten toch vaak voor de voor hen vertrouwde, overzees opererende leveranciers. Terwijl dat toch iets is waarvan aan het begin van de coronacrisis werd gezegd dat we dat niet meer zouden moeten willen. Hierdoor kwam het productieproces in het geding. We hebben gelukkig een hele voorraad beschikbaar en zijn nu actief bezig met de werving van nieuwe inkopers, zodat we hopelijk weer snel de productie op volle toeren kunnen laten draaien en weer meer werk kunnen verschaffen aan mensen in ontwikkeling naar de arbeidsmarkt. Ik hoop dat er snel meer bereidwilligheid komt om bewust te kiezen voor lokaal en sociaal geproduceerde mondmaskers. Van de daken schreeuwen dat je voor MVO bent is makkelijk, maar het draait erom dat men er ook actief mee aan de slag gaat. Ook als het gaat om welke mondkapjes ingekocht worden”, legt Bram van Cleef uit.

De FFP2 mondneusmaskers, die bestaan uit vijf filterlagen zijn primair bestemd voor de zorgsector om medewerkers te beschermen, maar zijn ook geschikt voor andere branches, zoals de schoonmaakbranche. De mondkapjes zorgen voor een extra lage ademweerstand. Daarnaast is ieder mondkapje ook nog eens apart ingepakt en gedesinfecteerd.

Heeft u ook interesse in kwalitatief hoogwaardige medische mondneusmaskers van het type FFP2 voor uw organisatie? Neem dan contact op met BAB-Medical via +31 (0) 46 202 17 51 of neem een kijkje op de website www.bab-medical.nl

Ontdek de mogelijkheden van Vidar

Wilt u weten welke kansen Vidar u of uw onderneming kan bieden? Neem dan contact op via +31 (0) 46 477 71 30 of vul het contactformulier in.