Naar inhoud

“Mohammed kan echt inburgeren bij Jac Salvino Glas”

29 november 2021

Nog voordat je de vernieuwde inspiratieshowroom op de Bergerweg in Sittard binnenloopt, kun je al door de grote glazen deuren en ramen een uitnodigend kijkje naar binnen nemen bij Jac Salvino Glas. En die transparantie loopt verder door in de wijze waarop directrice Yvonne Salvino goudeerlijk uitlegt hoe zij het ervaren heeft om via Vidar een statushouder in dienst te nemen.

“Echt inburgeren doe je in ons land in de volle breedte en het liefst met een leuke en veelzijdige baan, waarin je zowel met collega’s als klanten elke dag intensief aan het werk bent. We zijn er trots op dat we Mohammed Sawan, die moest vluchten uit Syrië, via Vidar een kans kunnen bieden om zich werkend in onze samenleving goed in te burgeren”, aldus Yvonne Salvino.

Mohammed 2
Mohammed aan het werk
Jac Salvino Glas

Glas en alles wat met glas te maken heeft: daar draait het al meer dan 50 jaar om bij Jac Salvino Glas. Of het nu gaat over HR++ glas, glasreparaties, een glazen deur of spiegel om een interieur te verrijken of specialistisch maatwerk voor zakelijke klanten, zoals architecten en woningcorporaties: het team gaat er graag mee aan de slag.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Bij Jac Salvino Glas hecht men veel waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Op de eerste plaats natuurlijk op het gebied van het materiaal zelf en de duurzaamheid van glas. Daarnaast is Jac Salvino Glas al jaren partner van Kom’mit: het MVO-platvorm voor ondernemers en werkgevers in de Westelijke Mijnstreek. “Ik ben ook actief als bestuurslid van Kom’mit. Ik vind het prachtig dat door MVO en dan met name inclusief ondernemen mensen kansen krijgen, die een enorme positieve impact op hun leven kunnen hebben”, benadrukt Yvonne Salvino.

Een medewerker met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen was spannend
“Toen wij ons aansloten bij Kom’mit voelden we ons ook verantwoordelijk om binnen ons bedrijf iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Hier hadden we nog totaal geen ervaring mee. Ik moet daarbij eerlijk bekennen dat ik dat erg lastig vond, wat vooroordelen en vooral veel vragen had. Wat kunnen die mensen voor ons betekenen? Wat kunnen we ze wel en niet voor een werk laten doen? Past dat wel binnen ons bedrijf? Zitten daar niet ontzettend veel risico’s aan verbonden? We zijn in eerste instantie dan ook niet zover gekomen om de sprong te wagen. We zagen nog te veel beren op de weg en hebben het even losgelaten. We bleven wel als bedrijf Kom’mit steunen middels ons partnerschap en op die manier een bijdrage leveren aan MVO”, legt Yvonne Salvino uit.

Krapte op de arbeidsmarkt dwingt om anders te kijken
Een tijdje later werd het glasbedrijf ook getroffen door de krapte op de arbeidsmarkt. “Dan moet je als bedrijf wel anders gaan kijken en merk je dat je meer openstaat voor nieuwe oplossingen. En toen kwam Mohammed op ons pad.” Mohammed is een statushouder die gevlucht is uit Syrië, waar hij een eigen glasbedrijf had. Hij wilde dan ook het liefst weer in een glasbedrijf gaan werken in Nederland. “We kregen precies op het juiste moment een telefoontje of wij geen werk hadden voor Mohammed. Ik was op dat moment dringend op zoek naar nieuw personeel.” Yvonne besloot dan ook om Mohammed een kans te geven.

Geen makkelijke start
Toen Mohammed startte sprak hij bijna nog geen woord Nederlands. Hij woonde hier wel al een tijdje, maar er was een grote taalbarrière. “Als ik heel eerlijk ben dan moet ik toegeven dat het in het begin een lastige situatie was. Het team had dringend behoefte aan nieuwe krachten en toen kwam ik aanzetten met iemand die heel graag wilde werken, maar geen woord Nederlands sprak. Daar had het team natuurlijk wat vraagtekens bij. Niet alleen op het gebied van cultuurverschillen, maar ook wat het glaszetten zelf betreft. Dat gebeurt in Syrië op een andere wijze dan in Nederland. Door de taalachterstand was het best lastig om de werkwijze en instructies over te brengen. Daar moest iedereen even aan wennen en het vertrouwen in elkaar moest groeien. We waren dan ook blij dat Vidar een proefplaatsing en begeleiding aanbood.”

Salvino Glas Aan Het Werk
Teamwork van groot belang

Ondersteuning en begeleiding
Stephan Dirix (accountmanager bij Vidar) en Mirian Romans (jobcoach bij Vidar) denken graag mee met Yvonne. “We worden goed ondersteund door Vidar. Het is fijn dat we altijd kunnen overleggen over maatwerkopties. Mirian staat zelfs in mijn telefoon als ‘Mirian Topcoach’. Ze is zo ondernemend, goed bereikbaar en staat altijd klaar voor zowel mij als werkgever als voor de werknemer. Ze heeft echt oog en oor voor wat wij nodig hebben en is niet van het zeuren, maar vooral van het werken. Daar hou ik wel van.” Yvonne schakelde Mirian voornamelijk in met betrekking tot het overbruggen van de taalbarrière, motiverende gesprekken of als er op de achtergrond zaken speelden, bijvoorbeeld toen Mohammed zijn rijbewijs moest halen.

Onderdeel van het team

Inmiddels is Mohammed echt onderdeel geworden van het team van Jac Salvino Glas. “Onze Mo heeft hier een leuke baan waardoor hij een mooie toekomst kan opbouwen voor hemzelf en zijn gezin”, zegt Yvonne Salvino vol overtuiging. Mohammed was zelf ook erg trots op zijn contract. Zijn familie kwam zelfs op bezoek bij Jac Salvino Glas. “Ze waren zo trots op hun zoon. Het brengt veel voldoening om te zien wat zo een kans betekent voor mensen.”

“Ook al was er aanvankelijk een beetje weerstand, nu is hij volledig geaccepteerd in het team en is Mo echt een van ons. Hij heeft zich redelijk ontwikkeld qua taal. Op het gebied van zelfstandig werken kan hij nog verder groeien, maar hij is een harde werker. Als ik hem geen contract zou geven, dan zou ik nog veel meer weerstand krijgen van het team dan in het begin”.

Jac Salvino Glas
Remy en Yvonne Salvino

De drempel is niet zo hoog als vaak wordt gedacht
“We zijn er trots op dat we nu zelf anderen mogen inspireren om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te bieden en nemen die rol erg serieus”, vertelt Yvonne Salvino met fonkelende ogen. We moeten anders gaan kijken naar de invulling van vacatures. Het creëert kansen voor beide partijen en de drempel is vaak niet zo hoog als vooraf gedacht wordt.

Ook in een MKB waar men misschien niet zou verwachten dat het kan en waar men misschien denkt: ‘wat kunnen wij nu met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt?’. Bedenk dan dat het een heel breed begrip is. ‘Afstand tot de arbeidsmarkt’ betekent bijvoorbeeld niet alleen een fysieke afstand bijvoorbeeld, maar kan ook te maken hebben met een taalachterstand. Hoe dan ook, er is vrijwel altijd iets mogelijk en je staat er niet alleen voor.

Dankzij alle goede begeleiding die zowel de medewerker als de werkgever krijgt van organisaties als Vidar, is de kans op een win-winsituatie groot. Er is van alles mogelijk in de samenwerking met Vidar, van proefplaatsingen tot loonkostensubsidie en passend maatwerk. Ik wil andere ondernemers dus oproepen om ook anders na te gaan denken en de kansen aan te grijpen! Voor ons was dit ook een leerschool, maar als er nog een tweede Mohammed komt, dan mag Vidar ons zeker weer benaderen. Ga dat gesprek aan en er komt vast wat moois uit!”

Ontdek de mogelijkheden
Wilt u weten welke kansen Vidar u of uw onderneming kan bieden? Neem dan contact op via 046 4777 130 of vul het contactformulier in.