Naar inhoud
Schilderworkshop Web 1

Kandidaten Vidar en Praktech leren schilderen in workshop

18 juni 2024

In maart en april was een aantal kandidaten van Vidar en Praktech regelmatig in het Werkcentrum in Geleen te vinden. In een aantal workshops gegeven door Sander Korff, eigenaar van Korff Schilderwerken uit Stein, leerden ze namelijk alles over het werk van een schilder. Om daarna in een aantal weken het hele werkcentrum te voorzien van een frisse laag verf. Een bijzondere samenwerking waar we graag even bij stil staan.

Als we op 14 maart het werkcentrum binnenstappen, horen we gelach. Sander legt tijdens de eerste workshop de kandidaten haarfijn uit hoe je een schilderklus voorbereidt. Die uitleg is voorzien van de nodige grappen – want zo krijgt hij de hele groep mee in zijn verhaal en ontstaat direct een goede klik. De kandidaten leren hoe het schoonmaken, gaatjes vullen en afplakken van wanden in zijn werk gaat, en welke materialen je daarvoor gebruikt.

Schilderworkshop Web 1

Vervolgens gaan de kandidaten zelf aan de slag om de eerste meters van de wanden klaar te maken voor het schilderwerk. Een goed moment om Sander te vragen waarom hij deze samenwerking is aangegaan: “Bijna iedereen weet dat bij schilderwerk de voorbereiding nét zo belangrijk is als het schilderen zelf. Dat pas ik ook in mijn bedrijf toe. Door aandacht aan collega’s te besteden en ze vanaf het begin af aan goed te begeleiden en te ondersteunen, worden het échte vakmensen die goed bij het bedrijf passen. Dat zie je bij een samenwerking als dit ook. Door iedereen een kans te geven en ze zelf te laten ontdekken of het schildersvak iets voor hen is, hoop ik dat we een aantal kandidaten enthousiast kunnen maken voor dit mooie beroep.”

Schilderworkshop Web 2

Ook Kevin, werkcoach bij Vidar in de Wijk, bevestigt dat: “De kandidaten van Vidar in de Wijk kende ik natuurlijk al goed. Deze aanpak zorgt duidelijk voor meer betrokkenheid vanuit de groep. Iemand die met zo veel passie en kennis over het vak kan vertellen, inspireert. En omdat ze zelf aan de slag gaan, voelen de kandidaten dat er in hen geïnvesteerd wordt en dat hun inzet gewaardeerd wordt. In de komende maanden zullen veel verschillende kandidaten de kans krijgen om het schildersvak uit te proberen.”

Een tweetal maanden later mag het resultaat er zijn: het werkcentrum is helemaal voorzien van nieuwe verf, en naar uiterste tevredenheid ook. Hanan, Werkgeversadviseur bij Vidar en initiator van de samenwerking, kijkt tevreden terug: “De workshops hebben bij de kandidaten gezorgd voor een extra motivatie om aan de slag te gaan. Meelopen bij een professionele schilder heeft dat aangewakkerd. Bijzonder vind ik het dat Sander deze workshops geheel vrijblijvend en zonder kosten voor ons verzorgd heeft. Mooi om te zien dat een relatief klein bedrijf, met bijna 20 medewerkers, zo’n maatschappelijke insteek heeft. Het schildermateriaal is met een flinke korting geleverd door Sikkens Center Sittard. Ik ben erg blij met alle partijen die geholpen hebben om dit tot een succes te maken.”

Schilderworkshop Web 3

Als we Sander bellen met de vraag hoe de samenwerking ging, is hij enthousiast: “De eerste keren zie je veel resultaat en zijn de kandidaten druk in de weer. Daarna komt de sleur er een beetje in. Met wat extra motivatie en begeleiding is dat goed bij te sturen. Belangrijk is het om persoonlijk te helpen en niet de ‘baas’ te zijn. De jongens ken ik daardoor inmiddels allemaal en ze zijn terecht trots op het resultaat. Het verraste me hoeveel pro activiteit en potentie er in de groep zat! Ik hoop dat ze allemaal een mooie werkplek krijgen bij een bedrijf dat oog heeft voor de individuele talenten van deze jongens.”

Tips voor andere ondernemers om aan de slag te gaan met MVO-ondernemen heeft hij ook: “Kijk vooral naar wat iemand wél kan. Als iemand bijvoorbeeld moeite heeft met opstaan en het daarom lastig vindt om om 7.30 uur klaar te staan op een werkplek, bouw het dan langzaam op. Begin dan bijvoorbeeld eens met twee dagen per week en breid dat langzaam uit als het ritme beter wordt. Want dat wordt het. En: vraag hoe het gaat met je collega’s. Door te weten wat speelt, kun je beter rekening houden met elkaar. Dat hoeft niet lastig te zijn of veel tijd te kosten, maar helpt enorm: samen is alles makkelijker. Dat heeft bij mij in het bedrijf goed gewerkt.”


Wilt u weten welke kansen Vidar u of uw onderneming kan bieden? Neem dan contact op via +31 (0) 46 477 71 30 of vul het contactformulier in.