Naar inhoud

Wie kan mij helpen?

Bent u bang dat u financiële problemen krijgt of bent u al in de schulden geraakt? Kom dan zo snel mogelijk in actie om erger te voorkomen. Er zijn verschillende plekken waar u terecht kunt voor informatie, advies en ondersteuning.

Organisaties die kunnen helpen

Professionals en vrijwilligers helpen u graag. Ze geven informatie, advies en ondersteuning. De hulp is gratis en verplicht u tot niets. Bij wie kunt u terecht?

Als u niet genoeg geld heeft om van te leven zijn er een aantal regelingen die u kunnen helpen. Ga voor een overzicht van deze regelingen en de voorwaarden naar www.vidar.nl/regelingen

Geldzorgen? Kredietbank Limburg helpt. Bezoek gratis het open inloopspreekuur op de locaties in Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Maastricht en Sittard-Geleen. Om te weten waar u terecht kunt kan u Kredietbank Limburg bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer: 088 - 101 9999. Kijk op www.kredietbanklimburg.nl voor meer informatie. 

Heeft u vragen over de buurt, wonen, welzijn, (mantel)zorg, werk, inkomen, en/of jeugd(hulp)? In de dorpen Elsloo, Stein, Urmond en Beek organiseert Partners in Welzijn in samenwerking met andere partners een open inloop waar u uw vraag kunt bespreken met een professional. Hier wordt u verder geholpen. Voor jezelf, of voor een ander. Vragen over de inloop? Bel naar 046 - 457 57 00. 

Kunt u wel een handje hulp gebruiken bij het aanvragen van toeslagen? Heeft u moeite om brieven te begrijpen? Of vindt u het lastig om formulieren in te vullen? Dan kunt u als inwoner van de gemeente Stein terecht bij het Formulierencafé Buurtcentrum Nieuwdorp. Iedere woensdagochtend staan vrijwilligers van 10.00 tot 12.00 uur klaar om u te helpen met al uw vragen. U vindt het Buurtcentrum aan de Bergènkenstraat 1 in Stein.  

Werkplaats Financiën is een steunpunt van vrijwilligers voor inwoners van Sittard-Geleen die knelpunten in hun financiële situatie hebben, een schuldsituatie willen voorkomen of aanpakken, informatie, advies of ondersteuning willen of gewoon eens daarover willen praten. De hulp die de Werkplaats verleent is volledig kosteloos en anoniem. Meer informatie: www.wpfinancien.com.

Soms zijn er momenten in het leven waarop het allemaal niet zo lekker loopt. Er zijn bijvoorbeeld problemen op het werk, op school of binnen het gezin. MEE biedt kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met een beperking of andere kwetsbaarheid in zulke gevallen advies en ondersteuning. In overleg bespreekt MEE wat u nodig heeft om weer verder te kunnen. U kunt contact opnemen met MEE Zuid-Limburg door te bellen naar 088 010 2222 of stuur een mail naar info@meezuidlimburg.nl

De vereniging Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie. De vrijwilligers helpen mensen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen. Humanitas helpt onder andere met thuisadministratie. Bel voor meer informatie het telefoonnummer 06 - 17 48 83 68 of stuur een e-mail naar westelijkemijnstreek@humanitas.nl

Je bent tussen 16 en 27 jaar oud en woont in de gemeente Sittard-Geleen, Stein of Beek. Dan kun je terecht bij het Jongerenloket. Dit betekent dat een medewerker van de gemeente je gratis helpt met vragen of problemen. 

Hulp voor ondernemers 

Heeft uw eigen bedrijf financiële problemen? In onderstaand overzicht staan plekken waar u als ondernemer terecht kunt voor informatie, advies en ondersteuning. Ook verwijzen we naar enkele regelingen waar u als ondernemer mogelijk recht op hebt. 

Wanneer uw eigen bedrijf financiële problemen heeft, kunt u een beroep doen op de bijstand voor zelfstandigen. Dit heet een Bbz-uitkering. De regeling is bedoeld voor zelfstandig ondernemers die geen minimuminkomen kunnen verdienen. Als u de vragenlijst invult op www.krijgikbbz.nl kunt u controleren of u in aanmerking komt.

Komt u volgens de Bbz-check mogelijk in aanmerking voor een uitkering? Dan kunt u een aanvraag indienen. Neem hiervoor contact op met het Zelfstandigenloket en omschrijf uw situatie. Het Zelfstandigenloket kijkt of u in aanmerking komt voor gemeentelijke ondersteuning of dat er andere mogelijkheden zijn om u op weg te helpen:

  • via telefoonnummer (06) 271 96 531
  • of mail naar zelfstandigenloket@maastricht.nl

Maakt u zich geen zorgen over uw bedrijf, maar wel over de financiële fitheid van uw werknemers? Als werkgever kunt u werknemers met geldzorgen een helpende hand bieden. De website www.financieelfittewerknemers.nl biedt informatie, handige tips en tools om u daarin te ondersteunen. 

Om de forse stijging van de energierekening van bedrijven deels te compenseren, neemt de overheid verschillende maatregelen. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vindt u nieuwe en bestaande regelingen die het RVO namens verschillende ministeries uitvoert. Er is nog veel in voorbereiding. Zodra er meer bekend is over de concrete invulling van de nieuwe energieregelingen, vindt u de laatste informatie op deze pagina. 

De stijgende energieprijzen hebben een grote impact op iedereen. Ook op het mkb. Om u als ondernemer te helpen alle maatregelen op een rijtje te zetten, heeft de gemeente Sittard-Geleen een overzicht gemaakt. Dit overzicht bevat landelijke, regionale én lokale maatregelen. Ook leest u hier welke acties samen met de ondernemersverenigingen in Sittard-Geleen zijn besproken.

Geld en energie besparen

De hoge energieprijzen zorgen voor geldzorgen. Wij geven een aantal tips die u kunnen helpen. 

Op het Regionaal Energieloket van de gemeente Sittard-Geleen vindt u meer informatie over energiebesparende maatregelen en kunt u gratis de online HuisScan doen. Wist u bijvoorbeeld dat de gemeente Sittard-Geleen huurders een gratis cadeaubon aanbiedt ter waarde van 75 euro? U kunt de cadeaubon inwisselen voor energiebesparende producten zoals LED lampen, radiatorfolie en tochtstrips. Het Regionaal Energieloket is per mail te bereiken via vragen@regionaalenergieloket.nl of telefonisch via 088 525 41 10.

De gemeente Sittard-Geleen leidt vrijwilligers op tot energiecoach. Energiecoaches komen persoonlijk bij u thuis langs en voorzien u van op maat gemaakt energieadvies. Tijdens het bezoek neemt de energiecoach een tas met gratis energiebesparende producten mee. Alle inwoners van de gemeente Sittard-Geleen (huurder of woningeigenaar) kunnen zich aanmelden voor een bezoek van een energiecoach. Stuur een mail naar energiecoach@sittard-geleen.nl onder vermelding van uw naam, adres en telefoonnummer. 

Bent u huurder van ZOwonen? Dan kunt u zich aanmelden voor een persoonlijk bezoek van een energiecoach via de website van ZOwonen.

U kunt geld lenen bij de Provincie Limburg om uw huis energiezuinig te maken. Dit heet de Lening Duurzaam Thuis. U kunt ook de ISDE subsidie aanvragen om uw huis energiezuiniger te maken. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op de website van de gemeente Sittard-Geleen. 

Handige websites over geldzaken

Liever eerst zelf aan de slag met uw geldzaken? Onderstaande websites helpen u op weg. 

Er kan van alles gebeuren waardoor je vragen of zorgen hebt over geld. Hoe uw leven er ook uitziet, Geldfit denkt met u mee. Of u nu inkomen krijgt via uw werk, uw onderneming of de overheid. Op www.geldfit.nl kunt u gratis en op uw manier aan de slag met informatie en tools die u helpen om financieel fit te blijven of te worden. U blijft anoniem en zit nergens aan vast. 

Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om financiële fitheid in Nederland te bevorderen. Financiële vragen zijn ingedeeld op onderwerp. Ga naar www.wijzeringeldzaken.nl en kies het onderwerp dat voor u van toepassing is. 

De tool zelfjeschuldenregelen helpt bij beginnende schulden. In sommige gevallen moet u op een andere plek hulp zoeken. Met de quickscan weet u direct of u zelf aan de slag kunt met het aflosplan of dat in uw situatie een andere oplossing beter past. 

De training Smart met Geld leert jongeren van 15 t/m 18 jaar in het VSO en Praktijkonderwijs verstandige financiële keuzes te maken en zelfstandig om te gaan met geld, zodat ze schulden weten te voorkomen. Deze praktijkgerichte training is onderdeel van het programma Smart met Geld dat erop gericht is financiële problemen bij jongeren met een lichte verstandelijke beperking te voorkomen. De nadruk ligt vooral op het vergroten van bewustwording en financiële weerbaarheid. Meer informatie: www.smartmetgeld.nl