Naar inhoud
Energietoeslag

Energie besparen

Energie besparen hoeft niet moeilijk of duur te zijn. Als u weet waar u op moet letten bespaart u makkelijk op energie. Daarnaast biedt ook de gemeente waarin u woont vaak aanvullende hulp op het gebied van energie besparen. 

Zelf energie besparen

Wilt u weten wat u zelf kunt doen om energie te besparen in uw koop- of huurwoning? Onderstaande websites helpen u op weg. 

Kiest u liever voor een structurele aanpak die geschikt is voor de lange termijn? Op de website verbeterjehuis.nl vindt u informatie over wat u allemaal kunt doen om uw huis duurzaam en energiezuinig te maken. Denk aan gevel-, vloer-, of dakisolatie, isolatieglas of een hybride waterpomp. 

Wat de gemeente voor u kan doen

De gemeente waarin u woont biedt vaak aanvullende hulp op het gebied van energie besparen. De hulp kan per gemeente verschillen. 

De gemeente Sittard-Geleen werkt samen met het Regionaal Energieloket met als doel inwoners te informeren over en ondersteunen bij energiebesparende maatregelen. Ga voor meer informatie naar www.regionaalenergieloket.nl/sittardgeleen

Collectieve inkoopactie zonnepanelen
Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen. Door zelf groene stroom op te wekken heeft u lagere energiekosten. Het Regionaal Energieloket biedt een zonnepanelenactie aan. Krijg vrijblijvend advies en een persoonlijke offerte van een zonnepanelenbedrijf.

Meer informatie over de zonnepanelenactie Sittard-Geleen

De gemeente Sittard-Geleen leidt vrijwilligers op tot energiecoach. Energiecoaches komen persoonlijk bij u thuis langs en voorzien u van op maat gemaakt energieadvies. Tijdens het bezoek neemt de energiecoach een tas met gratis energiebesparende producten mee. Alle inwoners van de gemeente Sittard-Geleen (huurder of woningeigenaar) kunnen zich aanmelden voor een bezoek van een energiecoach. Stuur een mail naar energiecoach@sittard-geleen.nl onder vermelding van uw naam, adres en telefoonnummer.

Bent u huurder van ZOwonen? Dan kunt u zich aanmelden voor een persoonlijk bezoek van een energiecoach via de website van ZOwonen.

In een aantal wijken is de gemeente Sittard-Geleen in samenwerking met Energieklus gestart met een project genaamd ‘energieklussers’. Huishoudens die de energietoeslag hebben ontvangen kunnen een huisbezoek van een energieklusser aanvragen. Een energieklusser installeert verschillende energiebesparende maatregelen. Hiernaast geeft de energieklusser tips voor het besparen van energie. Meer info over het project energieklussers.

Voor iedereen die in aanmerking komt voor de eenmalige energietoeslag, bieden de gemeenten Stein en Beek nu een extra helpende hand om de energiekosten te verlagen door middel van een energiebespaaractie. De energiebespaaractie is een initiatief van Stantec en Stichting Dubbel Duurzaam, in samenwerking met de gemeenten Stein en Beek. In de brief die u ontvangt van uw gemeente staat aangegeven wat de energiebespaaractie voor u inhoudt. Meer informatie hierover vindt u ook via de volgende link van uw gemeente: 

Meer info over energiebespaaractie gemeente Stein

Meer info over energiebespaaractie gemeente Beek

Leningen en subsidies

Als u uw huis wilt verduurzamen, zijn er voordelige leningen en subsidies waar u gebruik van kunt maken. 

Voor de realisatie van de energiebesparende maatregelen in uw woning kunt u een voordelige lening afsluiten via de stimuleringslening Duurzaam Thuis van de provincie Limburg. Deze lening heeft een aanzienlijk lager rentepercentage dan een gangbare lening. Meer informatie? Ga naar duurzaamthuislimburg.nl

Bent u eigenaar van een koopwoning? En is dit uw hoofdverblijf? Dan kunt u gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dat kan met een investering in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet, elektrische kookvoorziening en met 5 typen isolatiemaatregelen. Meer info over de ISDE


Wist u dat? 

  • Vidar biedt verschillende financiële regelingen aan als u een laag inkomen heeft. Ga voor een overzicht naar vidar.nl/regelingen
  • Bent u bang dat u financiële problemen krijgt of bent u al in de schulden geraakt? Kom dan zo snel mogelijk in actie om erger te voorkomen. Er zijn verschillende plekken waar u terecht kunt voor informatie, advies en ondersteuning. Ga voor een overzicht naar vidar.nl/wiekanmijhelpen
  • Hoge energieprijzen, wat kunt u doen? Lees meer over besparen, energietoeslag of ondersteuning op de website van Geldfit. Ontdek wat u kunt doen in uw situatie.
  • In 2023 geldt er een prijsplafond op energie voor huishoudens en andere kleinverbruikers. Dit betekent dat zij tot een bepaald gebruik niet meer betalen dan een maximale prijs voor gas, stroom en stadsverwarming. Door dit prijsplafond krijgen de meeste huishoudens korting op hun energierekening. Meer informatie over het prijsplafond